OKTOBER 2022 - EXPO SINT-JOZEFSKAPEL BRASSCHAAT

 

Peter Verdonck exposeerde een reeks nieuwe schilderijen (portretten, duikersfiguren en landschappen) samen met schilder Marcel Rademakers en fotograaf Siemon Verdonck.

Toen ik, voor de tweede keer, de mogelijkheid kreeg mijn schilderijen te exposeren in de prachtig gerestaureerde Sint-Jozefskapel, ontstond het idee, deze fraaie ruimte te delen met andere exposanten. Zo kwam ik terecht bij mijn zoon Siemon (fotograaf) en mijn schoonbroer Marcel Rademakers (abstract schilder, schrijver) die het organiseren van een gezamelijke tentoonstelling enthousiast onthaalden: drie verschillende individuen met een eigen stijl, naast elkaar, samen onder hetzelfde dak. Het resultaat was een verrassende, geslaagde tentoonstelling met een diversiteit aan abstracte en figuratieve schilderijen en streetfoto’s.

 

Peter Verdonck, Marcel Rademakers (met echtgenote) en Siemon Verdonck

PORTRETTEN

Allerhande gezichten bevolken mijn vellen papier, jong en oud, van iconische koppen tot mensen in armoede. Met deze reeks portretten wil ik, meer dan de vorm alleen, in de ziel van deze figuren kijken en hun verhaal weergeven. Wie zijn ze, wat is hun verleden, herkomst of geloof en welke emotie gaat er achter hen schuil? Informatie die af te leiden is uit subtiele eigenschappen zoals gelaatsuitdrukking, mimiek of de blik in de ogen... Ze verraden vreugde, verdriet, angst, verlangen of twijfel. Ik ben gefascineerd door het innerlijke, dat in mijn portretten weerspiegelt, want dat is de echte werkelijkheid. De uiterlijke vorm is slechts een middel om die realiteit weer te geven.

Aangezien ik meestal fotografische bronnen gebruik, zijn mijn werken nooit een letterlijke weergave van die beelden, maar krijgen ze een nieuw leven toebedeeld. De grafische verwerking, het eigen kleurenpalet en een persoonlijke schilderstijl dragen daartoe bij.

 

DUIKERSFIGUREN

Bij het zien van een aantal oude zwart-wit prenten met duikende zwemsters werd ik gefascineerd door het schril contrast tussen de grappige, banale, badmutsen met dito badpakken en de indrukwekkend strakke, gedisciplineerde duikbewegingen.

Deze combinatie vormde de aanzet tot een reeks schilderwerken waarbij de outfit, duikbeweging en omgeving in elkaar vloeien en evenwaardig, als een homogeen geheel in beeld worden gebracht. Overbodige elementen zoals water en lucht worden vervangen door een neutrale, dynamische achtergrond, zonder het gevoel van bewegend water of bewolkte lucht te verliezen. Het sobere kleurenpalet versterkt het geheel en roept de sfeer van een oude prentbriefkaart op. 

 

LANDSCHAPPEN

Met de reeks klimaat-landschappen breng ik niet louter de effecten van de klimaat-

verandering in beeld maar vooral de ontkenning ervan. Wie zijn die twijfelaars, afwijzers of ontkenners en wat bezielt hen? Een van de vele vormen van klimaatontkenning bestaat erin om het wetenschappelijk bewijs te aanvaarden, maar het niet om te zetten in daadwerkelijke actie. Deze individuen bagatelliseren de gevolgen en leggen ze naast zich neer. Dit fenomeen schilder ik in mijn reeks landschapschilderijen. Kleurrijke collages van diverse landschappen waarin een dood dier is afgebeeld als symbool voor de impact van het huidig klimaat op de natuur. Doorheen dit ‘toeristisch’ decor duikt telkens een figuur op met een uitstraling, een blik, alsof er niets aan de hand is. Ze plaatst zich hiermee buiten de realiteit. (Dat het steeds om vrouwelijke figuren gaat is louter toeval!).